Entrevista a Manel Real, coordinador metodològic del Santboià

Pregunta: Manel, ens podries fer un breu resum de la teva formació acadèmica i esportiva?

Resposta: La meva formació acadèmica s’engloba principalment dins el món social, soc graduat en Sociologia i, en concret, tinc un màster en Gestió Estratègica del Coneixement i la Informació. Esportivament, tinc el títol d’entrenador UEFA B i el títol d’especialització en tècnic nivell 1 d’SmartFootball, una empresa metodològica basada en el cervell i la presa de decisió dels jugadors/es.

P: Quins són els objectius que et marques a nivell metodològic?

R: A nivell metodològic em marco dos objectius: a curt termini, el de seguir fent créixer la bona feina que el club porta realitzant en les darreres temporades amb l’objectiu de millorar constantment entre tots la qualitat de les sessions d’entrenament. Creiem que un aprenentatge de qualitat passa per desenvolupar jugadors capaços d’interpretar aquest joc tan complex que resulta el futbol, que siguin autònoms a l’hora de prendre decisions i emocionalment atrevits i valents.

A llarg termini, l’altre objectiu i el principal és el d’unificar el procés d’aprenentatge de manera que qualsevol jugador o jugadora, al llarg del seu pas per les diferents categories del club, parli i es trobi un mateix llenguatge. Entenem que l’aprenentatge en el futbol, com en tots els àmbits, és un llarg camí on els jugadors són els principals protagonistes i els entrenadors qui els han de guiar. Així, amb paciència i molta dedicació, volem que el nostre camí sigui un valor afegit recognoscible en un futur proper.

P: Que faràs per portar a terme aquests objectius?

R: En primer lloc i fonamentalment, crec cegament que el primer pas per aconseguir-ho està en facilitar i contribuir una cultura de treball metodològic en equip amb tots els entrenadors, coordinadors i altres membres del club on tothom s’hi senti partícep i puguem aportar, debatre i treballar junts en una mateixa línia.

En segon lloc i concretament, introduirem diferents eines que ens ajudin a aconseguir els nostres objectius com és el cas d’un Model d’Aprenentatge, que suposa una base oberta i flexible que ens permeti controlar la unificació d’aquest procés, entre d’altres.

P: Que esperes d’aquesta experiència?

R: D’aquesta experiència n’espero tres coses: aprendre de tota la gent del club essent, alhora, una ajuda pels entrenadors, i gaudir de l’experiència. Crec que un esport social, complex i impredictible com és el futbol i la gran varietat de perspectives des de les que es mira ens obliga a tots a estar constantment aprenent o desaprenent noves coses, així que vinc a aprendre de totes i cadascuna de les noves perspectives o ulls que un club com el Santboià té. I alhora, espero convertir-me en una espècie d’eina pels entrenadors i les entrenadores que els sigui el més útil possible. Finalment, crec que quan s’ajunten aquests dos factors en una feina, es torna inevitable el fet de gaudir-ne.

P: Que en saps del Futbol Club Santboià?

R: Del FC Santboià sé que posseeix dues característiques que, tot i que normalment semblen oposades, el converteixen en un tret diferencial respecte a altres clubs: per una banda posseeix una estructura molt professional formada per un equip de treball amb molta dedicació, amb molts projectes i que aposta per millorar la qualitat del club a tots els nivells, tant esportiu, com social i educatiu. Però per l’altre banda i alhora, tot i això segueix mantenint l’ambient i l’essència d’una gran família. Crec que això és un tret identitàri que defineix a un club que tradicionalment ha sigut referència en la comarca i, en especial, a Sant Boi, ja que li permet tenir l’ambició per seguir millorant i creixent i, alhora, l’ambient idoni per treballar en equip, i en aquesta línia espero poder aportar i contribuir amb el meu treball.