Escola de Porters Futbol Base

Tributo a un portero

Escola de PortersSe ha escrito mucho sobre la figura del portero y desde esta página web, queremos hacer un homenaje a la figura del portero de fútbol.

Esa persona que desde el primer momento se siente diferente, cuando los jugadores saltan al campo, todas las miradas se vuelcan sobre él, lleva una camiseta distinta a sus compañeros y guantes en las manos.

Dentro del terreno de juego es el único jugador que puede jugar con las manos y el árbitro no le dice nada.

Cuando su equipo mete un gol, sus compañeros se apiñan para celebrarlo mientras él desde la lejanía lo celebra en soledad.  Y  cuando recibe un gol, su soledad se hace más grande y eterna, sus compañeros suelen alejarse de la portería como si con ellos no fuera la jugada desgraciada y nota la mirada de todo el mundo como si el único culpable de gol recibido fuese él.

Ya no digo,  si en el gol encajado, su participación no ha sido lo más agraciada posible. El murmullo de la grada, las miradas penetrantes  o gestos de algún compañero  hace que el mundo se le venga encima.

Dicen que el fútbol son goles, ¿pero si el portero los evita? ¿El portero es el anti fútbol?

¿Quién va querer ser portero?

Pues los hay, y algunos desde muy pequeños, ya saben lo que quieren “Papá, yo quiero ser portero

Hay que ser muy valiente para estar bajo los palos y recibir un balón a gran velocidad o  tirarse a los pies de un jugador que viene corriendo con el balón en sus pies. Por esto y por más, el portero es una persona muy especial, es el más fuerte de carácter, su responsabilidad para no encajar un gol se hace patente en cada jugada de ataque del equipo contrario. El control del juego y el estar siempre atento a aquello que se mueve dentro de sus límites, les hace sentir especiales, siempre alerta.

Su capacidad de obtener la autoconfianza, es lo que les hace seguir  adelante día tras día y superar sus errores con la cabeza bien alta. Siempre está en las situaciones críticas de su equipo, y su intervención debe ser  muy controlada. Debe decidir en un segundo la acción que va a realizar y la eficacia debe ser máxima. Si falla, es gol.

Su situación privilegiada en el campo le hace ser un jugador importante a la hora de que su equipo deba defender o atacar. Y como es tan especial, necesita un entrenamiento específico. De un lado están todos los jugadores de campo, y  del otro, los porteros con sus entrenadores específicos. Entrenamientos muy individualizados, centrados en la explosividad  y reflejos.

Ser portero es un sentimiento que  sólo se puede describir estando debajo de la portería.

Como dice la canción de Ketama  “No estamos locos, sabemos lo que queremos”.

L’Escola de porters

Escola de Porters
L’ Escola de Porters del Futbol Club Santboià neix la temporada 2.008 – 2.009 i, en un principi, estava oberta a tothom que hi volgués participar, tot i que no pertanyés al club.

No és, però, fins a la temporada 2.010 – 2.011 que l’Escola comença a agafar embranzida treballant, ara sí, només amb els porters dels diferents equips del club i es converteix en una eina de suport als entrenaments de cada equip amb un objectiu clar: treballar la formació i preparació d’un lloc clau dins l’equip com és el porter. Això és vol aconseguir fent un treball específic i progressiu amb els porters dels diferents equips que formen el futbol base i l’escola del club, des dels alevins, nou i déu anys, fins al primer equip per tal que, a mig termini poder comptar amb tot un planter de porters sorgits i treballats des de petits en el nostre futbol base i convertir-se, alhora, en un referent dins del futbol català. Tant és així, que podem afirmar que en el darrer any el nivell ha pujat de manera considerable amb jugadors com Àlex Cobo, actual porter del Juvenil A o Jordi Duaso, del Cadet B qui, si continuen la seva progressió podrien convertir-se en els propers porters del primer equip santboià.

Al darrera de tota aquesta feina hi ha Juanma López, tot un històric del futbol català, format en les categories inferiors del Barça i que va desenvolupar una àmplia carrera professional en clubs com L’Hospitalet, Terrassa, Gramenet o Palamós, en l’època de l’equip gironí a 2ª A, gairebé sempre com a titular.

Escola de Porters

 

López és un enamorat del futbol en general, i de la posició de porter en particular, que ha elaborat tot un pla de treball que ha implantat en el Santboià juntament amb la col·laboració dels seus ajudants:

IVAN LÓPEZ – AJUDANT ( Encarregat del Material )
HICHAM MARSOU – BENJAMINS / CADETS
JOSE LIDÓN (JOTA) – BENJAMINS / ALEVINS / INFANTILS
ÀLEX COBO – ALEVINS / INFANTILS
SERGIO DÁVILA – CADETS / JUVENILS
JUANMA LÓPEZ – CADETS / JUVENILS / 1r EQUIP

 

Metodologia de Treball i Objectius

PRIMERA FASE: Dirigida als porters en edat aleví ( 10 – 11 anys ). Aquesta fase inicial busca la motivació del jugador i la introducció, dins dels jocs i exercicis, de les consignes tècniques que seran la base de la seva formació com a porters. L’Objectiu és assolir un nivell mig en les accions genèriques i la iniciació d’algunes accions tècniques específiques de la demarcació.

SEGONA FASE: Dirigida als porters en edat infantil ( 12 – 14 anys ). En aquesta fase de desenvolupament ja es comença a treballar l’aspecte físic, s’incrementen els conceptes tècnics en cada sessió i hi ha un augment de la intensitat de treball, però sense una excessiva pressió psicològica. El perfeccionament d’alguna de les accions tècniques específiques del porter és un dels principals objectius d’aquesta fase.

TERCERA FASE: Dirigida als porters en edat cadet ( 15 – 16 anys ). El treball s’acosta molt a les situacions reals que es poden donar en un partit. Augmenta la intensitat dels exercicis i del treball físic. Sense deixar de banda la formació, ja es treballa sota el concepte de la competició. L’objectiu principal és aconseguir que el porter tingui un domini alt sobre les acciones genèriques i específiques que es poden donar en un partit.

QUARTA FASE: Dirigida als porters en edat juvenil ( 17 – 19 anys ). Nivell de rendiment. El porter ja ha de prendre constants decisions, de vegades en qüestió de pocs segons. Es treballa amb conceptes com la intensitat de treball i la màxima concentració. El treball físic també esdevé fonamental en aquesta fase on el porter ha de tenir les qualitats necessàries per a oferir un rendiment òptim en un marc competitiu de màxim nivell.